View Online

Interbuild take off 19 Aug 2018
Cape Construction take off 14 September 18
Bloembuild take off 27 July 2018

C+B Architects

Online since 28.06.2018 • Filed under Professions - Architecture • From Issue 24 page(s) 36-39
C+B Architects

Alerted by a press release received on the 4Change Foundation campus in Roodepoort, To Build invited the designers, Cottle and Bergh, to be our featured architectural practice for our July edition.

 

About the practice

Cottle and Bergh (C+B), a small team of highly committed and talented individuals celebrates, celebrates their 10th anniversary in 2018. We believe in a studio environment with interaction and knowledge-sharing being a key process. We see ourselves as a boutique studio offering,’ say founders, Louis Cottle and Frans Bergh.


The practice specialises in commercial and residential architecture, as well as retail and interior design. Due to the high pace, deadline-driven nature of these projects and the short time between design and implementation, the partners find satisfaction in quick turnaround (within as a short a time as two months) with tangible results. ‘The retail and interior also present less statutory constraints such as approvals, zoning and building lines, meaning that more time is spent on design development, presentation and supervising the works on-site. All in all, site progress is quick, inspections are intense and progress is made every day – very exciting to us’, says Bergh. ‘While sustainable design has been a buzzword for many years and widely adopted and implemented by architects, I always feel that the clients are not aware or willing to spend money on the implementation of these concepts,’ says Cottle. ‘However, the public has now become aware about issues being raised globally and locally. These include power and water shortages in some provinces, notably in Cape Town. Some of the green design is being driven by the new SANS XA regulations, so it is inevitable that sustainability will be implemented’.

 

Project: 4Change Foundation Campus

C+B recently unveiled their design for the development of new facilities at the 4Change Foundation campus in Roodepoort, Johannesburg. The new facilities will help meet the increasing demand for space for educational activities and student housing facilities and will allow 4Change to generate income through mixed-use commercial spaces. The 4Change Foundation aims to provide education and upliftment to disadvantaged students with the goal of eradicating systemic poverty in our nation by helping young people to become creative and industrious at all levels of society. Bergh says that at the start of the project, 4Change had already put a site plan in place and originally only wanted C+B to provide the design perspectives and aerial views of these. Following extensive consultation with 4Change, C+B decided to change the site layout to one that would allow for a design that responded to existing site conditions, ease of access, topography and campus circulation. ‘Following site analysis, we redesigned the overall layout. We wanted to create an integrated campus with multi-functional buildings to improve the life cycle of the project, and to allow for longevity of the campus through future income-generation from the auditorium and conferencing facilities. This gives the campus the flexibility to grow within the boundaries of the site,’ Bergh explains. Overall, Bergh says, that C+B were able to meet every challenge that the brief and site presented.

 

Some of the more unique and challenging aspects of the design and site layout were the campus’ agricultural precinct where urban farming will take place, and the flexible approach to student housing using shipping containers. The project is currently in the design development phase with construction to begin once this is concluded. Development of the campus will be implemented in phases as existing facilities will still be used throughout the process.

Project: A Re Yeng CNG Bus Depot, Belle Ombre

The building has been designed to incorporate sustainable solutions and to conform to Tshwane’s reen economy. These include adjustable louvres on the north facade to aid user comfort and interface, rainwater harvesting for irrigation purposes, solar water heating and the use of local labour. In addition, the design had to reflect the brand identity of the growing TRT system and thus reflects the stations aesthetic whilst maintaining the functionality required for an operation of this nature.

 

Project: Randfontein Bird Sanctuary and Education Centre

The upgrades and refurbishment of the existing Con Joubert Bird Sanctuary in Randfontein was commissioned by the Department of Environmental Affairs, with the local Randfontein municipality as end users. The facility comprises of greenhouses and a nursery where local plants are grown and sold; empowering the local community and raising funds for the maintenance of the park. A raised walkway surrounds the existing wetland with signage on bird and plant species. The main complex includes offices for the municipal staff, boardrooms and exhibition space, a restaurant with public ablutions and a water feature exhibit.

The building’s roof design enables the harvesting or rainwater which is used for irrigation purposes. Bricks were made onsite by local labourers and used in building the planters and walls, as well as pavers for the walkways around the building.

 

C+B Architects

T +27 (0)12 346 4338

E info@cottlebergh.co.za

W www.cottlebergh.co.za

Power Purchase  Conference 2018 take off 23 Nov 18
CAPE INDUSTRIAL FLOORING take off Feb19
 Affiliated Members AAAMSA - The Association of Architectural Aluminium Manufacturers of South Africa | Tel: 011 805 5002 CifA Institute for Landscape Architecture in South Africa KSA - Kitchen Specialist Association | Tel: 0827878806 SAIA